Kőrös-Körül Nők Egyesület rendezvény

  • 2021. július 08.
  • admin
Galéria, Hír

Egy éven át szerveznek az asszonyok gasztrokulturális programokat, melynek első alkalmán kelt finomságok - főleg meggyes lepény - készültek.

Puhe-puha rózsakalács, szezámmagos és köményes-sós kifli, valamint meggyes lepény sült ki június 6-án a Hagyományok háza sütőjében. A Csányi Ibolya vezette Kőrös-Körül Nők Egyesület és a Grünwaldné Takács Aranka vezetésével működő Kiskőrös Rózsája Horgolókör szervezésében egy egész éven át tartó projekt részeként első alkalommal jöttek össze lányok-asszonyok, hogy anyáink, nagyanyáink receptje alapján készítsenek finomságokat.

Mint azt dr. Nagy Gabriella, a Kőrös-körül Nők Egyesület tagja elmondta, az év minden hónapjára terveznek közösen, havi egy alkalommal valamilyen hagyományfenntartó, közösség-összekovácsoló programot, amelyek megvalósításához egy önkormányzati nyertes CLLD pályázat biztosítja az anyagi forrás nagy részét.

A CLLD (Community Led Local Development) program keretein belül olyan közösségi szinten irányított városi fejlesztések megvalósítására van lehetőség, melyek helyi szükségleteket és lehetőségeket feltárva ösztönzik a helyi szereplők (önkormányzat, helyi kisebbségi önkormányzatok, egyházak a civil és a vállalkozói szféra) együttműködését, ezzel hozzájárulva a helyi társadalom megújításához.

Dr. Nagy Gabriella: „A lehetőséget kihasználva 12 hónapon át gasztrokulturális, tematikus rendezvényeket szeretnénk szervezni. Augusztusban lekvárt - akár többfélét is – tervezünk főzni, de készülünk paradicsomlé eltevésre, lecsókészítésre is. Célunk, hogy a hagyományos recepteket és elkészítési módokat átadjuk egymásnak és a fiataloknak, ezért például erre az első alkalomra is megkértük Barkóczi Jánosné Ica nénit, valamint Szűcsné Hajdú Máriát, hogy osszák meg velünk jól bevált kelt meggyes lepényük receptjét, így mi ezeknek alapján dagasztottuk be a tésztát és az ő irányításukkal készítettük el a finomságokat. Szeretnénk, ha minél több fiatalasszony részt venne a programjainkon, és akiknek eddig nem sikerült otthon ellesniük valamiért ezeknek a hagyományos süteményeknek, ételeknek az elkészítési módját, azok a kulisszatitkokat egy jó közösségben el tudják sajátítani velünk. A programsorozatunk „gasztrokulturális” elnevezést kapott, ami azt jelenti, hogy előadásokat is fogunk szervezni, meghívni neves, a hölgyek körében népszerű előadókat, életvezetési tanácsadókat, vagy dietetikust, híres gasztrobloggert. Mindezek mellett folytatjuk a már hagyományos, eddigi programjainkat is, ilyenek például a város főtéri adventi koszorújának elkészítése, illetve a horgolókör további működésének segítése. A gasztronómia körébe tartozó alkalmainkat a Hagyományok házában tartjuk, ami pont ezzel a céllal jött létre, szintén a CLLD program keretében, csak más volt a pályázó. A két pályázati program tökéletesen illeszkedik egymáshoz és így kapcsolódik össze a köz-, a civil- és a gazdasági szféra, amelyek a CLLD program alappillérei. Amikor nagyobb volumenű rendezvényt szervezünk, akkor pedig a művelődési központ lesz a helyszín, illetve a főtér.

A meggyes lepény készítéshez kaptunk termelői segítséget is, a többi gasztronómiai eseményünkön is kívánjuk népszerűsíteni a helyi termelőket, egyben számítunk támogatói hozzáállásukra.

Kérjük, hogy kedveljék facebook oldalunkat: Kőrös-Körül Nők Egyesület, ahol mindig értesülhetnek a következő eseményről és ahol megadjuk a programjainkhoz való csatlakozás módját is, azok időpontját és a helyszínt.

Minden rendezvényünkre szeretettel invitáljuk az érdeklődőket, a részvétel ingyenes és bárki számára nyitott.”

A lányok-asszonyok a nyári meleg ellenére - amire a nagy teljesítményű sütő még „rátett egy lapáttal”- nagyon lelkesen tevékenykedtek, a „saját készítés örömével fűszerezett” pazar finomságokból pedig a sütés befejeztével a nagyteremben egy jó beszélgetés közben együtt falatozgattak. Ica néni és Marcsi pedig megosztotta a csapattal a sütésekhez kapcsolódó, a régmúltra visszatekintő kiskőrösi hagyományok eredetét, a családi szokások jelentőségét.

Köszönjük, hogy ott lehettünk, a hangulat és minden „tepsiremek” is igen kiváló volt.