Lezárult a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02169 számú „Helyi termelők szakmai ismereteinek bővítése és piaci tevékenységük erősítése Kiskőrösön” elnevezésű projekt megvalósítása

  • 2022. augusztus 01.
  • admin
Hír

A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület 2021. évben nyújtott be pályázatot „Hagyományokon alapuló helyi gazdaságok együttműködéseinek fejlesztése” pályázati felhívásra, amely kedvező elbírálást nyert.

A pályázat megvalósításához a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02169 projekt keretein belül 4 360 227 Ft támogatási összeget biztosított. A pályázat megvalósítása során a megítélt támogatásból a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület huszonöt rendezvényt valósított meg és a rendezvények megvalósításához eszközbeszerzésre is lehetősége nyílt.

A projekt keretében 2021. szeptember 4-e és 2022. július 21-e között huszonegy alkalommal – benne foglalva a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokat 2022.09.04-én és a Városalapítók Napja és Országos Rétes Fesztivált 2022.05.21-én - Farm Market és Junior Farm Market piaci rendezvények kerültek megrendezésre Kiskőrös Város Főterén 12-18 óráig történő nyitva tartással, melynek célja a helyi termelők, szolgáltatók és kézművesek termékeinek népszerűsítése és eladásaik segítése volt.

A programok keretében a helyi hagyományos piac reggeli-délelőtti nyitva tartásával ellentétben a délutáni beszerzés lehetőségét biztosították, például a munkába hazafelé menet megvásárolható friss, kiváló minőségű árukkal.

A megvalósítás során a projektből megvásárolt árus asztalokon történt a kitelepült piacolás, melyek felállítva, berendezve, ingyenesen biztosították az árusok részére termékeik látványos bemutatását és értékesítését. A pakoláshoz, szállításhoz emellett rendelkezésre álltak szintén a projektből megvásárolt egységes megjelenésű kézi kocsik, a lemérendő árukhoz pedig hitelesített mérlegek.

A piaci kitelepülések mellett minden alkalommal megtalálható volt a város főterén a Junior Farm Market pont mely a kicsikre gondolva - játékanimátor felügyelete mellett - játszóház formájában biztosította, hogy amíg a felnőttek bevásárolnak, addig a gyermekek hasznosan elfoglalják magukat.  A játékponton a gyermekeknek - iskolásoknak és óvodásoknak - lehetőségük volt játszani kis piaci faeszközökkel, mint például kis mérleggel, kis pénztárgéppel, apró, fából, egyéb környezetbarát anyagból készült zöldségekkel-gyümölcsökkel, állatokkal, járművekkel. A játszóház lehetősége mellett több alkalommal farm témájú mesevetítést is megtekinthettek a kisgyermekek.

A gyermeknapot megelőzően 2022 május hónapban piaci témájú rajzverseny meghirdetésére is sor került, melyre 126 rajz érkezett az Egyesülethez iskolás és óvodás korú gyermekektől. A rajzverseny eredményhirdetésére 2022. május 21-én került sor a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület facebook oldalán illetve az általuk történt aznapi Junior Farm Market kitelepülésen, mely rendezvényen a nyertes rajzok tulajdonosai átvehették ajándékcsomag nyereményeiket.

A fenti programok mellett az Egyesület négy alkalommal (2021.11.04, 2022.01.11, 2022.03.17, 2022.07.11) szakmai előadást tartott a kiskőrösi Hagyományok Házában, mely során különböző, aktuális mezőgazdasági témában hallgathattak meg hasznos előadásokat az érdeklődők.

A helyi termelők, szolgáltatók és kézművesek termékeinek népszerűsítése és eladásaik segítése végett továbbá beszerzésre kerültek egységesen feliratozott, környezettudatos vászon táskák, melyek azt hirdették, hogy „ Vegyél Kiskőrösit”.
Emellett az Egyesület jelenlétének és tevékenységének erősítése céljából saját weboldal és facebook fiók létrehozására és üzemeltetésére is sor került a pályázatból, továbbá egy darab molino és egy darab roll up is beszerzésre került.
A fentieken túl a rendezvények hirdetésre kerültek nyomtatott helyi újsághirdetés és rádió spot keretében, illetve újságcikk formájában.

A projekt sikeresen és eredményesen zárult, mind a vásárlók mind a helyi termelők, szolgáltatók és kézművesek örömmel fogadták egy a hagyományostól eltérő piaci kitelepülés és hozzá csatlakozó, a generációk közötti hagyományok erősítésének és figyelemfelhívásának lehetőségét. A szakmai előadások szintén sokat segítettek az ágazatban tevékenykedők részére, a hasznos információk és tapasztalatok átadásával.
Az Egyesület tevékenysége és népszerűsége erősödött a saját weboldal és facebook fiók létrehozásával és a sajtón keresztül történő hirdetések és cikkek segítségével egyre több érdeklődőt tudnak elérni.

További információ kérhető:

Nikléczi Gábor- elnök

Kiskőrösi Gazdakör Egyesület
6200 Kiskőrös, Madách utca 75.

Sajtóközlemény
583.79 KB
sajtokozlemeny_gazdakor_2021_02169.pdf